ضرورت استفاده دانشگاه‌ها از ظرفیت اربعین برای بازسازی نظام ارزش‌ها

۲۹ شهریور ۱۴۰۲ | ۱۳:۱۹ کد : ۲۲۷۹۳ خبر روز
تعداد بازدید:۱۶۳
ضرورت استفاده دانشگاه‌ها از ظرفیت اربعین برای بازسازی نظام ارزش‌ها

رئیس دانشگاه علامه‌طباطبائی در ششمین همایش بین‌المللی اربعین که به همت دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار شد، بر ضرورت به‌کارگیری ظرفیت علمی دانشگاه‌ها برای استفاده از اربعین، در بازسازی نظام ارزش‌ها تاکید کرد. 

 

 دکتر عبدالله معتمدی، رئیس دانشگاه علامه‏‌طباطبائی در ششمین همایش بین‌المللی اربعین با عنوان «اربعین، همبستگی ملی، همگرایی اسلامی و مقاومت جهانی» که به همت دانشکده حقوق و علوم سیاسی، روز دوشنبه 20 شهریورماه 1402 در دانشگاه برگزار شد، با قدردانی از برگزار کنندگاه همایش دانشگاه، گفت: در زیارت اربعین در مورد امام حسین(ع) می‌خوانیم که «شهادت می‌دهیم که امام حسین(ع) جانش را در راه تو بذل کرد تا بندگانت را از گمراهی برهاند در حالی که علیه او به کمک هم برخاستند و کسانی بودند که دنیا آنها را مغرور کرده بود». 
وی ادامه داد: موضوع اربعین، بحثی‌ عمیق است که برخی آن را همانند نماز معرفی کرده‌اند. در قرآن آمده آن «إِنَّ الْإِنْسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا وَإِذَا مَسَّهُ الْخَیْرُ مَنُوعًا و چون مال و دولتی به او رو کند منع (احسان) نماید؛ که انسان مخلوقی طبعا سخت حریص و بی‌صبر است چون شر و زیانی به او رسد سخت جزع و بی‌قراری کند» (معارج/ ۱۹ تا ۲۱) اربعین هم ظرفیت این را دارد که بی‌تابی‌ها و‌ حرص‌ها را کم کند و ما را از جزع باز دارد. 

توصیه دائمی به زیارت امام حسین(ع) 
دکتر معتمدی گفت: راهپیمایی اربعین، حکایت عجیبی دارد. درباره زیارت خانه خدا آمده است که اگر استطاعت نبود، این زیارت به تاخیر می‌افتد. بخشی از این استطاعت مربوط به امنیت است اما در مورد زیارت اربعین گاهی اوقات امنیت مد نظر قرار نگرفته است و توصیه دائمی به زیارت امام حسین(ع) شده است. اربعین این ظرفیت را دارد که ما نظام ارزشی متفاوتی را درک کنیم. اربعین تجلیل از امامی است که خود و خانواده‌اش را فدای مکتبی ارزشمند و والا کرد.

اربعین حبل‌المتین و ریسمان محکمی برای همراهی مسلمانان با هم است 
وی تاکید کرد: اربعین یادآور خسارت بشریت در حادثه‌ای است که حاصل کوتاهی مومنان در آن زمان و یادآور غلبه تفکر دنیاطلبی و راحت طلبی مردمانی در بخشی از تاریخ است. اربعین حبل‌المتین و ریسمان محکمی است که امکان همراهی مسلمانان را فراهم می‌کند.‌ همچنین جلوه‌ای از دلدادگی امت به امامی است که هدفشان مبارزه با ظلم و ستم بود. همچنین اربعین ظرفیت احیای اندیشه‌های اسلامی را فراهم می‌سازد. در عصر حاضر فضای متفاوتی از زیست فکری، اجتماعی و اعتقادی را شاهد هستیم. در قرن بیست و یکم، ذهن‌ها متأثر از قدرت تفکری است که حاصل دانش و تجربه ما است.

اربعین ظرفیت بازآفرینی معارف اسلامی را دارد
رئیس دانشگاه علامه طباطبائی گفت: دانش بر روی قضاوت و ارزشگذاری ما تاثیر می‌گذارد. دانش کنونی متأثر از مبانی اومانیستی است یعنی ما در یک فضای فکری تنفس می‌کنیم که مواردی همانند دموکراسی، لیبرالیسم و تفکر پست مدرن در ذهن ما غلبه و سلطه پیدا کرده است و نگاه ما به مسائل، بر اساس این چهارچوب‌های ذهنی و سازه‌هایِ شناختی است. در این نگاه برخی مفاهیم روا و برخی مفاهیم ناروا تلقی می‌شود. به طور مثال بندگی مفهومی ناروا است و احساس می‌شود با لیبرالیسم همخوان نیست حتی اگر بندگی خداوند باشد. هرچند در این فرهنگ شعار تقدس‌زدایی سر داده می‌شود اما برای خود علم، تقدس قائل هستند.‌ در این شرایط معتقدیم که دامنه علم از ارزش‌ها جدا است. بنابراین اربعین این ظرفیت را دارد که معارف اسلامی را بازآفرینی کند.

از ظرفیت اربعین در بازسازی نظام ارزشی استفاده کنیم
وی بیان کرد: به نظر می‌رسد اربعین این ظرفیت را دارد که نگاه‌های ذهنی خود را نیز بازآفرینی کنیم. بخش بزرگی از قرآن در مورد شرک، تبعیت از هوی و‌ هوس است اما امروزه گویا ذائقه ما عوض شده است و در فضای دیگری سیر می‌کنیم اما با بهره‌گیری از اربعین باید به گونه‌ای دیگر به اطراف خود نگاه کنیم. اربعین این ظرفیت را دارد که نظام ارزشی خود را بازسازی و جایگاهمان را در جهان هستی احیا کنیم که در این راستا لازم است از ظرفیت علمی همه دانشگاه‌ها استفاده کنیم. امیدوارم خداوند توفیق دهد تا دِینی که نسب به خاندان عصمت و طهارت داریم را ادا کنیم.


نظر شما :