
مهدی سالاروند
عنوان پایاننامه
بررسی نقش ضعف نهادمندی در ایجاد حامی-پیرو در نظام سیاسی ایران ازسال۱۳۸۴-۱۴۰۰
- دانشجو
- مهدی سالاروند
- استاد راهنما
- حشمت اله فلاحت پیشه
- استاد مشاور
- ابوالفضل دلاوری
- استاد داور
- عباسعلی رهبر
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- تاریخ دفاع
- ۳۰ بهمن ۱۴۰۲
- ساعت دفاع
- چکیده
-
. بیان مسأله
رابطه حامی – پیرو بین دو شخص با قدرت و موقعیت متفاوت به وجود میآید و در آن شخصی که به رانت و منابع مالی دسترسی دارد برای رسیدن به مقام و منصب بالاتر و قدرت بیشتر به کسانی که از او حمایت کنند وعده کمک مالی و پست و مقام میدهد. این رابطه که امری ناپسند و نوعی انحراف از رفتارهای شایسته دموکراتیک تلقی میشود، بیشتر در کشورهای دموکراتیکی ظهور میکند که لازم است در آنها تعداد زیادی از رأی دهندگان بسیج شوند.
در یک نظام حامی پرور، سیاستمداران در ازای کسب رأی منافعی را صرف حامیان خود میکنند. این منافع میتواند شامل اشتغال در بخش عمومی، پرداخت پول نقد، الطاف سیاسی یا حتی کالاهای عمومی نظیر مدرسه و درمانگاهی باشد که صرفا حامیان سیاسی میتوانند از آنها استفاده کنند.
اولین و شاید مهمترین اثر رابطه حامی پیرو تأثیر آن بر کیفیت حکومت است. وقتی کارمندان بر اساس حمایت سیاسی یا رفاقت با سیاست مداران انتخاب میشوند، عملکرد آنها لاجرم ضعیفتر خواهد بود. البته استثنائاتی وجود دارد، اما غالبا نتایج ضعیفی به دست میآید. پر کردن بوروکراسی از منصوبان سیاسی باعث افزایش دستمزدها و کمبود منابع مالی میشود.
دومین راهی که رابطه حامی پیرو از طریق آن رفتار دموکراتیک شایسته را تضعیف میکند، تقویت نخبگان موجود و جلوگیری از پاسخگو بودن دموکراتیک است.
عوامل متعددی در ایجاد رابطه حامی پیرو دخیل هستند، اما تجربه دموکراسیهای مدرن نشان میدهد که با توسعه نهادهای سیاسی می توان این معضل را بر طرف کرد. در نتیجه میتوان گفت عدم توسعه و ضعف نهادها این رابطه را قوت میبخشد.
با در نظر گرفتن ضعف نهادمندی به عنوان مهمترین عامل در ایجاد و قوت گرفتن رابطه حامی – پیرو و اینکه پژوهشهایی که قبلا در این مورد صورت گرفته به این مساله از این منظر نگاه نکردهاند یا به صورت کامل به آن نپرداختهاند، در این زمینه خلا وجود دارد. هدف ما در این پژوهش بررسی نقش ضعف نهادمندی در ایجاد رابطه حامی پیرو در نظام سیاسی ایران از سال ???? تا ???? با نگاه به نهادگرایی داگلاس نورث میباشد.