بهنام محمدزاده

بهنام محمدزاده

عنوان پایان‌نامه

جایگاه امارات متحده عربی در محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران(۲۰۱۵-۲۰۲۳)



    دانشجو بهنام محمدزاده در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۰۰ ، به راهنمایی مرتضی نورمحمدی ، پایان نامه با عنوان "جایگاه امارات متحده عربی در محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران(۲۰۱۵-۲۰۲۳)" را دفاع نموده است.


    استاد راهنما
    مرتضی نورمحمدی
    استاد مشاور
    سعید شکوهی
    استاد داور
    مجتبی عبدخدایی
    رشته تحصیلی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    تاریخ دفاع
    ۲۹ شهریور ۱۴۰۲
    ساعت دفاع
    ۱۱:۰۰

    چکیده
    کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تغییرات بنیادی در رفتار خود با ج.ا.ایران آغاز نمودند که در نتیج? آن می توان به اجرای سیاست های متنوعی از ایران هراسی توسط کشورهای غربی و برخی رویدادهای منطقه ای و بین المللی اشاره کرد تا ماجرای هسته ای شدن ج.ا.ایران و خروج یک جانب? ایالات متحده از برجام. که هیچ گاه برای بوجود آوردن توازن قوا با ج.ا. ایران از هیچ کوششی دریغ ننمودند. اما در بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، کشور امارات متحد? عربی به علت اختلاف با ج.ا.ایران و ادعای مالکیت جزایر سه گان? ایرانی، بیشتر از سایرین به انجام رفتارهای تنش زا علیه ج.ا.ایران پرداخت. امارات عربی متحده با ارتقاء توانمندی نظامی اش به کمک کشورهای غربی، به رویارویی با ج.ا.ایران در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی و نظامی پرداخته است. که این موضوع محیط امنیت ملی ج.ا.ایران را با تهدید روبه رو نموده و به امنیتی شدن فضای منطقه انجامیده است. حال سوال اصلی این است که، امارات در محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران در سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳ از چه جایگاهی برخوردار بوده است؟ در مقام پاسخ، کوتاه آن که، امارات عربی متحده به دلیل موقعیت راهبردی در سیستم دفاعی امریکا در تنگه هرمز، اهمیت ژئوپلیتیک در خلیج فارس و دریای عمان، دستیابی به تکنولوژی های پیشرفته نظامی و سرمایه گذاری های زیرساختی، از ظرفیت و توان تاثیرگذاری بر پویایی ها و الگوهای تعامل در محیط امنیتی ایران برخوردار است.
    از جمله نتایج پژوهش پیش رو، با توجه به اهداف اعلامی، شناسایی فرصت های همکاری بین دو کشور مانند: همکاری در حوزه خدمات فنی و مهندسی، همکاری در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، همکاری در حوزه صنایع پتروشیمی است. و همچنین ارائه راه کارهای پیشنهادی در راستای تقویت مجموعه امنیتی منطقه ای در خلیج فارس با محوریت کشورهای ج.ا.ایران و امارات عربی متحده، براساس مولفه هایی چون: پیگیری سیاست عضویت در سازمان تجارت جهانی یا برقراری موافقت نامه ترجیحی تعرفه ای با امارات، بهره برداری از نظم منطقه ای در حال تغییر برای تثبیت جایگاه اقتصادی ایران در اقتصاد امارات، برقراری توافقنامه های امنیتی، استفاده از تجارب گردشگری امارات و ... می باشد.